A bőr,

mint szervezetünk

általános állapotának tükre

Talán ismeri a mondást, amely szerint a szem a lélek tükre: ugyanígy a bőr tükrözi az Ö általános egészségi állapotát.

A bőr kiemelt szerepet játszik a hőszabályozásban, illetve a következők elleni védekezés terén: fertőzések, napsütés, fizikális sérülések, így ha a bőr száraz, nem képes ellátni ezeket a feladatait.

Étrend és az egészséges bőr

Bőrünk sejtek millióiból áll és ez az emberi szervezet legnagyobb szerve. Ha az Ön hidratáltsága nem megfelelő, vagy nem táplálkozik változatos és kiegyensúlyozott étrend szerint, ami megfelelő mennyiségben tartalmaz bizonyos vitaminokat, ásványi anyagokat és egyéb tápanyagokat, mint az esszenciális zsírsavak, ez meg fog látszódni a bőrén, ami kiszárad és hámlani kezd, vagy kiütésessé válik. Az A-, C-, E-, B2-, és B3-vitaminok különösen fontosak a bőr egészsége szempontjából, ezért a változatos étrend elengedhetetlen ahhoz, hogy megőrizze a bőre egészségét és működőképességét, mivel ezeket a tápanyagokat számos különböző ételből nyerjük ki.

A bőr hidratáltságának megőrzése

A testtömegünk nagyjából 60%-a vízből áll, és a sejtek és a szervezet működéséhez elengedhetetlen, egy olyan egyensúly fenntartása, ahol a testünkbe jutó víz mennyisége megegyezik az elvesztett víz mennyiségével. Ajánlott minden nap elegendő mennyiségű vizet fogyasztani, hogy a vizeletünket világos színű maradjon: a legtöbb ember számára ez 1,5-2,0 litert jelent naponta.

Amikor a bőr kiszárad, a tapintása érdessé válik és megnyújtás után nem ugrik vissza ugyanolyan mértékben, mint a megfelelően hidratált, egészséges bőr. Kiszáradt állapotban a szokásos védelmi funkcióját sem képes ellátni, amellyel számos allergéntől és gyulladásos, viszkető és fájdalmas irritációt okozó tényezőtől védi meg Önt.

Az Ön bőre dinamikus

Mivel a bőr egy dinamikus szerv, ami egy nagyjából 28 napos periódus során folyamatosan újul meg, körülbelül egy hónapba telik, amíg az egészséghez köthető változások láthatóvá válnak rajta, vagy megoldódnak, ezért megéri időt szánni rá, hogy rendszeres jelleggel ellenőrizzük bőrünk kinézetét és, hogy milyen érzetet kelt.

Ha a bőre kiszárad, nem lesz képes megfelelően megvédeni Önt.

Ha a bőre kiszárad, nem lesz képes megfelelően megvédeni Önt.

A száraz bőr kevésbé képes ellátni szokásos védelmi funkcióját, amellyel az allergéntől, illetve az irritációt okozó tényezőtől védi Önt, és viszketővé és fájdalmassá válhat.

Önt az alábbi cikkek is érdekelhetik

BŐRALLERGIA

Mi okozza a bőrallergiát?

A bőrünk védővonalként, úgynevezett „barrierként” szolgál, ami megóvja a szervezetünket az ártalmas elemektől. Ez a védővonal minden nap idegen anyagok millióival kerül kapcsolatba, - allergénekkel, szennyező-, és irritációt okozó anyagokkal - amelyek mindegyike önvédelemre készteti a bőrt.

Tudjon meg többet!

 

ROVARCSÍPÉSEK

Hogyan kezeljük a rovarcsípéseket?

A rovarcsípések által okozott viszkető duzzanatok a testünknek a rovarok által befecskendezett kémiai anyagokra adott válaszaként jönnek létre és rendkívül kellemetlenek lehetnek.

Tudjon meg többet!

 

SZÚNYOGCSÍPÉSEK

Mi történik a bőrrel szúnyogcsípés esetén?

A szúnyogcsípést követően a bőrben kiválasztódó hisztamin számos olyan feladatot lát el a szervezetünkben, amelyek a sebgyógyuláshoz és az allergiás válaszhoz köthetőek.

Tudjon meg többet!