A

bőrviszketés

okai

A bőrviszketés idegesítő lehet, de a fájdalomhoz hasonlóan a szervezet egyik eszköze is lehet, hogy figyelmeztetést küldjön Önnek. Ismerje meg, mi okozza a viszketést.

A bőrviszketés okai

Viszketést, vagy kiütéseket számos tényező kiválthat - ezek lehetnek egy gyapjú pulóverre adott reakciók, vagy a szervezet válaszai egy olyan vírusos megbetegedésre, mint például a bárányhimlő.

A bőrirritáció (és az általa okozott viszketés) leggyakoribb okai közé tartoznak:

  • Rovarcsípések (szúnyogok, darazsak, méhek)
  • Allergiás reakciók, amelyeket olyan anyagok váltanak ki, mint a gyapjú, vagy a latex
  • Fennálló bőrbetegségek, mint például a dermatitis, vagy az ekcéma
  • Ételek és táplálkozási tényezők (pl.: egy allergiás reakció citrusfélékre, tejre, tojásra, mogyoróra, vagy kagyló-félékre)
  • Állati prém, vagy szőr (pl.: kutya-, vagy macskaszőr allergia)
  • Légszennyező anyagok (pl.: kipufogó gázok)
  • Természetes allergének (pl.: pollen)
  • Bárányhimlő
  • Időjárási körülmények, mint a napsugárzás, hőség, vagy hideg idő.

Bőrviszketés - ártalmas, vagy ártalmatlan?

A viszketés érintheti az egész testet (általános viszketés), vagy csak egy meghatározott területet (lokális viszketés). Előfordulhat, hogy csak enyhén irritáló, de lehet annyira intenzív is, hogy a munka- vagy az alvásképességet is befolyásolja. A rovarcsípések, vagy állati szőrzet által okozott viszketés jellemzően néhány órán, vagy napon belül elmúlik és a tünetek antihisztaminos kezeléssel gyorsan enyhíthetőek.

Ugyanakkor, ha a bőrviszketés oka ismeretlen, vegye fontolóra, hogy naplót vezet a bőre állapotáról, hogy megismerje a lehetséges kiváltó okokat, és keressen fel agy allergológus szakembert, aki allergiatesztet tud végezni Önön. Egyes esetekben a viszkető bőr egy háttérben megbúvó betegségre is utalhat. Amennyiben azt gyanítja, hogy erről van szó, konzultáljon orvosával.

A bőrviszketés okai

A bőrviszketés okai

A bőrviszketésnek számos oka lehet, kezdve az érzelmi tényezőktől, a környezetin át egészen a vírusos okokig. Ismerje meg, mi okozza a bőrünk viszketését!

Miért vakarjuk a viszkető bőrt?

Amikor a bőrünk viszket, természetes reakciónk, hogy megvakarjuk az érintett területet. A vakarás enyhülést ad, és még ha a viszketés kiváltó okát nem is szünteti meg, a vakarás által okozott enyhe fájdalom eltereli a figyelmünket a viszketésről. Ugyanakkor a rövid távú enyhülés mellett a vakarásnak nem sok haszna van és a késztetésnek ellen kell állni.

Önt az alábbi cikkek is érdekelhetik

SZÚNYOGCSÍPÉSEK

Szúnyogok és szúnyogcsípések

A szúnyogok a legidegesítőbb csípő rovarok közé tartoznak. Nem valószínű, hogy magát a csípés pillanatát észrevesszük, de az azt követő tünetek (viszketés és irritáció) nagyon kellemetlenek lehetnek.

Tudjon meg többet!

 

ROVARCSÍPÉSEK

Rovarcsípések

A meleg időjárás és a napsütés nagyszerű kültéri kalandokat tesznek lehetővé. Ismerje meg, mit tehet annak érdekében, hogy a szúnyogok, darazsak, méhek és lódarazsak biztosan ne tegyék tönkre a szórakozást.

Tudjon meg többet!

 

A NAP ÉS A BŐR

A nap és az Ön bőre

Sokak számára egy napsütéses nap ünneplésre ad okot - a nap az agyunkat arra ösztönözi, hogy szerotonint, a jó közérzetért felelős hormont termeljen, és arra készteti a szervezetet, hogy D-vitamint termeljen, ami elengedhetetlen a csontok fejlődéséhez. A napsütés jó, és elengedhetetlen, de bizonyos fenyegetést is jelent a bőr egészségére nézve.

Tudjon meg többet!