Mi

   okozza

a bőrallergiát?

A bőrünk védőrétegként szolgál, ami megóvja a szervezetünket az ártalmas elemektől. Ez a védőréteg minden nap idegen anyagokkal, allergénekkel, szennyező-, és irritációt okozó anyagokkal kerül kapcsolatba, amelyek bármelyike okozhat a bőrallergiára jellemző tüneteket.

Bőrallergia

Amikor valami bőrallergiát vált ki, a bőr önvédelemi reakciót produkál. Ilyenkor hisztamin szabadul fel, ami a bőrgyulladás, az irritáció, a kellemetlenség érzet, vagy egyéb nem kívánatos bőrallergiás tünetek, mint a viszketés, bőrpír, duzzanat, csalánkiütés, vagy bőrkiütések kiváltó oka. Egy antihisztaminos kezelés a hisztamin blokkolásával segíthet enyhíteni az olyan tüneteket, mint a bőrviszketés.

Mi okozza a bőrallergiát?

Számos allergén és a bőrallergiát potenciálisan kiváltó tényező vesz minket körbe. Egyes allergének természetesek (pl.: pollen, por, állatok), de számos bőrallergia kiváltó oka az ember által mesterségesen előállított termékekből érkezik, amelyek olyan anyagokat tartalmaznak, mint például a nikkel, vagy a kémiai anyagokat tartalmazó háztartási tisztítószerek.

Kozmetikumok és tisztítószerek

A parfümökben, kozmetikai-, és tisztítószerekben található összetevők bőrallergiát okozhatnak. Ha kellemetlen bőrreakciót észlel magán röviddel azután, hogy egy új termékkel került kapcsolatba, lehetséges, hogy bőrallergiában szenved. Készítsen feljegyzést azokról a termékekről, amelyeket az érintett területen használt és járjon utána az összetevőiknek.

Szövetek, anyagok és állatok

Bőrallergiát okozhat, ha közvetlenül érintkezik bizonyos anyagokkal, szövetekkel (természetes, vagy mesterséges), vagy állati szőrrel. Az ilyen reakciók jelentkezhetnek viszkető kiütések, pattanások, vagy bőrpír formájában. Egyesek gyapjúval történő érintkezés során éreznek bőrirrítációt,mígmások a kutya-, vagy macskaszőrre érzékenyek/allergiásak.

Mi okozza a bőrallergiát?

Mi okozza a bőrallergiát?

Bőrirritációt számos természetes, vagy mesterségesen előállított allergén kiválthat. Ismerje meg, hogyan azonosíthatja a bőrallergia és bőrirritáció kiváltó okait.

Étel és táplálkozási tényezők

Bizonyos ételek, összetevők, vagy táplálkozási tényezők is kiválthatnakallergiát, vagy kellemetlen bőrirrítációt.A tehéntej, a tojás, a búza és a hal (csak, hogy néhányat említsünk) a bőrallergia kiváltó okaiként is ismertek. Egy allergia napló vezetése segít Önnek megtalálni a kapcsolatot az elfogyasztott ételek és a bőrreakciók között.

Önt az alábbi cikkek is érdekelhetik

ROVARCSÍPÉSEK

Rovarcsípések

A meleg időjárás és a napsütés nagyszerű kültéri kalandokat tesznek lehetővé. Ismerje meg, mit tehet annak érdekében, hogy a szúnyogok, darazsak, méhek és lódarazsak biztosan ne tegyék tönkre a szórakozást.

Tudjon meg többet!

 

BŐRVISZKETÉS

A bőrviszketés okai

A viszketés idegesítő lehet, de a fájdalomhoz hasonlóan a szervezet egyik jelzése is, hogy figyelmeztesse Önt valami veszélyről. Ismerje meg, mi okozza a viszketést, és, hogy hogyan kezelje azt.

Tudjon meg többet!

 

A NAP ÉS A BŐR

A nap és az Ön bőre

Sokak számára a napsütés ünneplésre ad okot - a nap az agyunkat arra ösztönözi, hogy szerotonint, a jó közérzetért felelős hormont termeljen, és arra készteti a szervezetet, hogy D-vitamint termeljen, ami elengedhetetlen a csontok fejlődéséhez. A napsütés jó, és elengedhetetlen, de bizonyos fenyegetést is jelent a bőr egészségére nézve.

Tudjon meg többet!