A bőr védelme az

UV sugárzástól

Ismerje meg a bőrünket érő UV sugárzás kockázatait, illetve, hogy hogyan védekezhet ellenük.

A napégést általában a nyaralással, az úszómedencékkel és a homokos partokon történő napozással azonosítjuk. Habár igaz, hogy a hosszabb időn át tartó napon tartózkodás árthat a bőrnek, amitől igazán védenünk kell a bőrünket, az a túlzott ultraviola sugárzás (vagy UV sugarak), ami a napégés tényleges okozója. 

Amit meglepőnek találhat az az, hogy az UV sugárzás jelenléte ugyanakkor nem korlátozódik kizárólag a tenger-, vagy medence parton töltött napsütéses napokra. - A részben felhős napokon az UV sugárzás mértéke igen erős lehet, mivel az UV sugarak „lepattannak” a felhőkről. Az UV sugarak még borult napokon is áthatolhatnak a felhőkön és roncsolhatják a bőrünket. - Továbbá, az olyan felületek, mint a víz, beton, homok és a hó, mind visszatükrözik az UV sugarakat a bőrünkre, még akkor is, ha a kerüljük a közvetlen napsugárzást. A síelőknek, illetve azoknak, akik a hegyekben töltik a szabadságukat ügyelniük kell arra is, hogy minél magasabban vannak, annál gyorsabban leég a bőrük. Legyen óvatos a szoláriumokkal is, mert az általuk kibocsátott UV sugarak éppen olyan veszélyesek lehetnek, mint egy napon töltött nap.

A szabadban töltött idő során az UV sugarak elleni elsődleges védelmet a ruházat jelenti. Általános szabály, hogy fedjünk el annyi bőrfelületet, amennyit csak lehetséges, tehát a könnyű, hosszú szárú, sűrűn szőtt anyagból készült ruházat nyújtja a legnagyobb kényelmet és védelmet. Amikor inget, vagy blúzt választ, ne feledje, hogy a dekoltázs és a nyak hátsó része szintén megéghetnek. És ne feledjen felvenni egy széles karimájú kalapot és napszemüveget, ami megfogja az UV sugarakat!

A napvédő termékek használata elengedhetetlen a bőr UV sugarak elleni védelméhez, tehát győződjön meg róla, hogy olyat választ, ami a bőrtípusának megfelelő. A nyári hónapok során vásárolja meg a napvédő termékeket jóval azelőtt, hogy a napra menne, hogy biztosítsa, hogy egy napégés ne tegye tönkre a napon töltött első napokat. Vigye fel a napvédő krémet 15-30 perccel az első napra menés előtt, majd ezt ismételje gyakran. Győződjön meg róla, hogy úszás után újra bekenje magát és, hogy a kevésbé kézenfekvő területeket se felejtse ki, mint a fülek, a haj vonala, a lábfejek és a térdhajlatok..

Szúnyogok és szúnyogcsípések

Tudta?

Az UV sugárzás nem korlátozódik kizárólag a napsütéses napokra. Még a részben felhős napokon is hatással lehet a bőrünkre, mert az UV sugarak áthatolhatnak a felhőtakarón.

Ha eltökélte, hogy a nyár során a lehető legtöbbet hozza ki a napsütésből, fontos, hogy engedje a bőrt fokozatosan hozzászokni, különösen egy hosszú, hideg és sötét tél után. A nyár elején, amikor az UV sugárzás a legerősebb, töltsön kevesebb időt a napon és fokozatosan növelje az idő hosszát. Továbbá, ha bármilyen gyógyszert szed, ellenőrizze a gyógyszerészével, hogy az esetleg fokozza-e a bőr fényérzékenységét. Ha kétségei vannak, maradjon az árnyékban.

Önt az alábbi cikkek is érdekelhetik

BŐRALLERGIA

Mi okozza a bőrallergiát?

A bőrünk védővonalként, úgynevezett „barrierként” szolgál, ami megóvja a szervezetünket az ártalmas elemektől. Minden nap milliónyi idegen anyaggal kerül kapcsolatba...

Tudjon meg többet!

 

ROVARCSÍPÉSEK

Hogyan kezeljük a rovarcsípéseket?

A rovarcsípések által okozott viszkető duzzanatok a testünknek a rovarok által befecskendezett kémiai anyagokra adott válaszaként jönnek létre és rendkívül kellemetlenek lehetnek.

Tudjon meg többet!

 

A NAP ÉS A BŐR

A nap és az Ön bőre

Sokak számára egy napsütéses nap ünneplésre ad okot - a nap az agyunkat arra ösztönözi, hogy szerotonint, a jó közérzetért felelős hormont termeljen, és arra készteti a szervezetet, hogy D-vitamint termeljen, ami elengedhetetlen a csontok fejlődéséhez. A napsütés jó, és elengedhetetlen, de bizonyos fenyegetést is jelent a bőr egészségére nézve.

Tudjon meg többet!