Mi történik

a bőrrel

szúnyogcsípés esetén?

A szúnyogcsípést követően a bőrben kiválasztódó hisztamin számos olyan feladatot lát el a szervezetünkben, amelyek a sebgyógyuláshoz és az allergiás válaszhoz köthetőek.

Az allergiás válasz

Amikor a hisztamint tároló sejtekből a hisztamin kiválasztásra kerül, az kitágítja a bőrben futó hajszálereket, amelyek szivárogni kezdenek, és e folyamatok vezetnek a bőr bepirosodásához. Ez a válaszreakció része a természetes sebgyógyulási folyamatnak, mivel a sérült szövet táplálásához és kijavításához szükség van folyadékokra, sejtekre és kémiai anyagokra.

Allergiás reakció esetén ez a válasz nem feltétlenül a szükséges mértékben megy végbe, mivel az allergiás reakció az immunrendszernek az olyan idegen anyagokra (jelen esetben a szúnyog nyálra) adott eltúlzott válasza, amelyek általában nem ártalmasak.

Miért tágulnak ki a vérerek?

A hajszálereket alkotó sejtek a hisztamin receptorai, „apró dokkoló állomások”, ahol a hisztamin képes megtapadni. Amikor ez megtörténik, a hajszálér kitágul. Ez olyan, mint amikor kulcsot illesztünk egy zárba: a receptor a zár, a hisztamin a kulcs: amikor a kulcsot beillesztjük és elfordítjuk, válasz reakciót kapunk, és a hajszálerek kitágulnak.

Az antihisztaminok szerepe

Az antihisztamin egy olyan gyógyszer, amelyet úgy fejlesztettek ki, hogy úgy nézzen ki, mint a hisztamin, de nem váltja ki az adott választ, így olyan, mint egy kulcs, amelyet bele tudunk illeszteni a zárba, de amely nem fog elfordulni, így a válaszreakcióra nem kerülhet sor. Ha egy antihisztamin hozzákapcsolódik a receptorhoz, a hisztamin már nem fér oda: már van egy „kulcs” a zárban, így nem tudunk egy másikat is beletenni. Tehát az antihisztamin blokkolja a hisztamin hatását, így a vérerek kitágulására, vagyis jelen esetben a szúnyogcsípésre adott válaszra nem kerül sor. A viszketés és bőrpír tünetek csökkennek és a csípés néhány nap alatt fokozatosan eltűnik.

Ideális esetben a szúnyogcsípésen amilyen hamar csak lehetséges antihisztamint kell alkalmazni, hogy csökkentsük az azonnali hisztamin kiválasztás hatásait és a termék használati utasításában leírtaknak megfelelően szükség esetén az alkalmazást ismételjük meg. Ha egy csípés elfertőződik, vagy olyan tünetek jelentkeznek, amelyek súlyosabb megbetegedésre utalnak, amelyet esetlegesen a szúnyog a bőr megszúrása során adott át, konzultáljon egy egészségügyi szakemberrel.

Szúnyogcsípés után hisztamin szabadul fel  aszervezetedben

Szúnyogcsípést követően a bőrben hisztamin kiválasztásra kerül sor.

Ez allergiás reakciót okoz, ami többek közt a bőr viszketésével jár, de ez a válasz reakció része a seb természetes gyógyulási folyamatának.

Önt az alábbi cikkek is érdekelhetik

SZÚNYOGCSÍPÉSEK

Szúnyogok és szúnyogcsípések

A szúnyogok a legidegesítőbb csípő rovarok közé tartoznak. Nem valószínű, hogy magát a csípés pillanatát észrevesszük, de az azt követő tünetek (viszketés és irritáció) nagyon kellemetlenek lehetnek.

Tudjon meg többet!

 

BŐRALLERGIA

Mi okozza a bőrallergiát?

A bőrünk védővonalként szolgál, ami megóvja a szervezetünket az ártalmas elemektől. Minden nap milliónyi idegen anyaggal kerül kapcsolatba.

Tudjon meg többet!

A NAP ÉS A BŐR

A nap és az Ön bőre

Sokak számára egy napsütéses nap ünneplésre ad okot - a nap az agyunkat arra ösztönözi, hogy szerotonint, a jó közérzetért felelős hormont termeljen, és arra utasítja a szervezetet, hogy D-vitamint termeljen, ami elengedhetetlen a csontok fejlődéséhez. A napsütés jó, és elengedhetetlen, de bizonyos fenyegetést is jelent a bőr egészségére nézve.

Tudjon meg többet!