A nap

és az

Ön bőre

Sokak számára egy napsütéses nap ünneplésre ad okot - a nap az agyunkat arra ösztönözi, hogy szerotonint, a jó közérzetért felelős hormont termeljen, és arra készteti a szervezetet, hogy D-vitamint termeljen, ami fontos a csontok számára. A napsütés jó, és elengedhetetlen, de bizonyos fenyegetést is jelent a bőr egészségére nézve.

A napsugárzás veszélyei a bőrre nézve

Bőrgyulladás (napégés)

Ha a bőrt túlzottan sokáig tesszük ki napsugárzásnak, kivörösödhet és fájdalmassá válhat. Ez a napégés, amelyet a nap által kibocsátott erős ultraviola (UV) sugárzás roncsoló hatásai okoznak. Sok ember nincs tudatában, hogy a napégés a bőr akut gyulladása, (orvosi szakkifejezéssel: dermatitis solaris) amelyet első-, másod-, vagy harmadfokú égés okoz.

A vérerek kitágulása megnövekedett véráramlást eredményez az érintett területeken és számos kellemetlen tünetet idéz elő, mint a(z):

  • Égő érzés
  • Viszketés
  • Duzzanat
  • Kipirosodás
  • Hólyagképződés.

Hogyan élvezzük felelősségteljesen a napsütést


Figyeljen, hogy mennyi időt tölt a napon

Kerülje a napon tartózkodást délelőtt 10 és délután 3 óra között, amikor az UV sugárzás a legerősebb. Viseljen könnyű ruhákat, amelyek védelmet nyújtanak, mint a hosszú ujjú felsők, kalapok és a napszemüveg. A legkisebb gyerekeket óvjuk a közvetlen napsugárzástól (pl.: maradjunk velük árnyékban).


Válasszon megfelelő napvédő krémet

Egy széles spektrumú napvédő krém segíthet védelmet nyújtani az ártalmas UV sugárzással szemben. Amikor napvédő krémet választ, vegye figyelembe, hogy minél világosabb az Ön bőre, annál magasabb faktorszámú (SPF) termékre van szüksége. Gyermekek számára válassza a lehető legmagasabb SPF-el rendelkező terméket.


Alkalmazza (és ismételje az alkalmazást) a napvédő krémet a használati utasításban leírtak szerint

Vigye fel a napvédő krémet 15-30 perccel a napra menés előtt és/vagy amikor csak szükséges. Ismételje meg a napvédő termék alkalmazását legalább 2 óránként, különösen úszást, testedzést, törölközést, vagy hosszan tartó napon tartózkodást követően. Ne áltassa magát azzal, hogy a nap elleni védelemre kizárólag a forró, napsütéses napokon van szükség - napégés még felhős napokon, vagy hideg, havas körülmények között is előfordulhat (ne feledjen napvédő terméket használni síeléskor!).

A nap és a bőr

A nap és az Ön bőre

A nap jótékony hatással van a bőrre, de bőrirritációt is okozhat. Ismerje meg a napon tartózkodás kockázatait és a megelőző intézkedéseket, amelyeket megtehet.

Hogyan kezeljük a napégést?

Mindig tegyen meg minden lehetséges intézkedést, hogy védje magát és családját a túlzott napsütés negatív hatásaitól. Ugyanakkor, ha mégis sor kerül a túlzásba vitt napon tartózkodásra, szervezetünk hisztamin termeléssel önvédelmi reakciót indíthat. A hisztamin a bőrt válaszadásra készteti, és olyan tünetek jelentkezhetnek, mint a viszketés. A helyileg alkalmazandó antihisztamin készítmények segíthetnek minimálisra csökkenteni a hisztamin hatását, így enyhíteni a napégéshez köthető viszketéses tüneteket.

Önt az alábbi cikkek is érdekelhetik

ROVARCSÍPÉSEK

Rovarcsípések

A meleg időjárás és a napsütés nagyszerű kültéri kalandokat tesznek lehetővé. Ismerje meg, mit tehet annak érdekében, hogy a szúnyogok, darazsak, méhek és lódarazsak biztosan ne tegyék tönkre a szórakozást.

Tudjon meg többet!

 

BŐRALLERGIA

Mi okozza a bőrallergiát?

A bőrünk védővonalként szolgál, ami megóvja a szervezetünket az ártalmas elemektől. Ez a védővonal minden nap idegen anyagok millióival kerül kapcsolatba, - allergénekkel, szennyező-, és irritációt okozó anyagokkal - amelyek mindegyike önvédelemre készteti a bőrt.

Tudjon meg többet!

 

SZÚNYOGCSÍPÉSEK

Szúnyogok és szúnyogcsípések

A szúnyogok a legidegesítőbb csípő rovarok közé tartoznak. Nem valószínű, hogy magát a csípés pillanatát észrevesszük, de az azt követő tünetek (viszketés és irritáció) nagyon kellemetlenek lehetnek.

Tudjon meg többet!