Rovarcsípések

A meleg időjárás és a napsütés nagyszerű kültéri kalandokat tesznek lehetővé. Ismerje meg, mit tehet annak érdekében, hogy a szúnyogok, darazsak, méhek és lódarazsak biztosan ne tegyék tönkre a szórakozást.

Miért csípnek a rovarok?

A rovarok számos okból csíphetnek. A szúnyogok azért veszik célba az embereket, mert a vérünk biztosítja számukra a peterakáshoz szükséges fehérjéket, míg a darazsak, lódarazsak és méhek jellemzően akkor csípnek, ha úgy látják, hogy fenyegetést jelentünk rájuk vagy akár királynőjük életére nézve vagy ha édes ételek, italok közelében vagyunk.

Mi történik a testünkben rovarcsípés során?

Amikor megcsípnek minket, az immunrendszerünk hisztamin kiválasztással önvédelembe kezd, ami bőrgyulladást, irritációt, kiütéseket, viszketést, duzzanatot és számos egyéb, a rovarcsípésekkel összefüggésbe hozható tünetet okozhat.

Mit tehet, hogy elkerülje a rovarcsípéseket?

Ruhák és kozmetikumok

 • Használjon rovarriasztókat és válasszon hosszú, könnyű ruhákat a bőr elfedésére.
 • Kerülje az erős illatú samponok, vagy kozmetikai szerek használatát.                                   

Otthon és a ház körül

 • Szereljen szúnyoghálót az ablakokra és ajtókra.
 • Használjon légkondicionálót, vagy ventillátorokat az agresszív rovarok lecsillapítására.
 • Távolítsa el szakszerűen a darázs, vagy lódarázs fészkeket, amilyen gyorsan csak lehetséges.
   

Étkezés a szabadban

 • Amikor a szabadban étkezik, mindig takarja le az ételt.
 • Az italokhoz használjon szívószálat és legyen óvatos, nehogy véletlenül lenyeljen egy méhet, vagy darazsat.
   

Kerülendő helyek

 • Szemetes kukák, szemét tárolók.
 • A virágzó növények és a gyümölcstől roskadozó bokrok, mivel ezek a méhek és darazsak tevékenységének középpontjában állhatnak.
Rovarcsípések

Rovarcsípések

A rovarcsípések kellemetlen bőrtüneteket okozhatnak. Miért csípnek a rovarok, és hogyan kerülhetjük el a szúnyog-, darázs-, lódarázs-, és méhcsípéseket?

Mit kell tenni rovarcsípés esetén?

Habár kellemetlenek és kényelmetlenséget okoznak, a rovarcsípések a legtöbb esetben természetesen gyógyulnak és az olyan tünetek, mint a viszketés néhány nap múlva elmúlnak. A viszketés okozta kellemetlen érzés azonnali enyhítésére alkalmazhatunk antihisztaminos kezelést. Amennyiben aggodalmai vannak, kérjen segítséget egészségügyi szakembertől.

Önt az alábbi cikkek is érdekelhetik

SZÚNYOGCSÍPÉSEK

Szúnyogok és szúnyogcsípések

A szúnyogok a legidegesítőbbrovarok közé tartoznak. Nem valószínű, hogy magát a csípés pillanatát észrevesszük, de az azt követő tünetek (viszketés és irritáció) nagyon kellemetlenek lehetnek.

Tudjon meg többet!

 

BŐRALLERGIA

Mi okozza a bőrallergiát?

A bőrünk védőrétegként szolgál, ami megóvja a szervezetünket az ártalmas elemektől. Ez a védőréteg minden nap idegen anyagok millióival kerül kapcsolatba, - allergénekkel, szennyező-, és irritációt okozó anyagokkal - amelyek mindegyike önvédelemre készteti a bőrt.

Tudjon meg többet!

 

A NAP ÉS A BŐR

A nap és az Ön bőre

Sokak számára egy napsütéses nap ünneplésre ad okot - a nap az agyunkat arra ösztönözi, hogy szerotonint, a jó közérzetért felelős hormont termeljen, és arra készteti a szervezetet, hogy D-vitamint termeljen, ami elengedhetetlen a csontok fejlődéséhez. A napsütés jó, és elengedhetetlen, de bizonyos fenyegetést is jelent a bőr egészségére nézve.

Tudjon meg többet!