Bőrallergia

gyermekeknél

A gyermekek bőre vékonyabb és, így természetesen még érzékenyebb az allergénekre, mint a felnőttek bőre. Ismerje meg, hogy azonosíthatja gyermeke bőrallergiájának kiváltó okait.

Nem meglepő, hogy a gyermekek szervezete kevésbé ellenálló a kórokozókkal szemben, mint a felnőtteké. De tudta Ön, hogy a gyermekek bőre vékonyabb is, mint a felnőtteké, ezáltal kisebb védelmet nyújt a baktériumokkal, allergénekkel és az irritációt okozó kémiai anyagokkal szemben? Minél kisebb a gyermek, annál jobban különbözik a bőre kémiai összetétele a felnőttekétől, ami még fogékonyabbá teszi őt a bőrallergiára, különösen igaz ez a 0-4 éves korú gyermekekre. Ha ismeri, hogy mik azok a tényezők, amelyek esetlegesen ilyen allergiát válthatnak ki, a kellemetlen közérzet enyhítésével nagy mértékben javíthatja a gyermeke életminőségét.

A bőrallergia leggyakoribb kiváltó okai a gyermekeknél

Nem könnyű feladat megvédeni a gyermekeket a bőrallergiától, mert a kiváltó tényezők szinte bárhol előfordulhatnak, ahol a gyerekek megfordulnak legyen az kül-, vagy beltér egyaránt.

Kültéren a gyermekek számos irritációt okozó anyaggal találkoznak, mint a fák és növények pollenje, a rovarcsípések, a napsütés, a szél, és még a kipufogógázok is. Néhány gyermeknél még a kutya-, és macskaszőrre is kialakulhat allergiás reakció, vagy akár olyan ételekre, mint a mogyoró, tojás, vagy a tejtermékek.

Az irritációt okozó tényezők ellenben nem csak kültéren vannak jelen, otthon is számos irritáló anyag okozhat problémát a gyermekek bőrének. Nem számít, hogy milyen keményen próbálja tisztán tartani az otthonát és a gyermekét, pont azok a termékek okozhatnak bőrkiütéseket és irritációt, amelyeket használ. Az otthonában megtalálható mindennapi termékek, mint a szappanok, samponok, dezodorok, testápoló tejek, krémek, öblítők, mosóporok és légfrissítők olyan irritációt okozó anyagokat tartalmazhatnak, amelyek kiválthatják a gyermekek érzékeny bőrének reakcióját. Ha kisgyermekénél bőrreakciót vált ki valami, az otthonában található dolog, ellenőrizze a fenti termékeken található címkéket a hozzáadott illatanyagok és színezékek tekintetében. Majd próbálja esetleg lecserélni ezeket a termékeket olyanokra, amelyek nem tartalmaznak illatanyagokat, vagy festékeket. A beltéren kiváltott bőrallergia egyéb okozói lehetnek a poratkák, amelyek szinte bárhol megtalálhatóak az otthonokban, még a legtisztábbakban is. Elérhetőek bizonyos termékek, amelyek segítenek a lehető legalacsonyabban tartani a poratkák számát az otthonunkban, ugyanakkor szinte lehetetlen teljes mértékben megszabadítani az otthonunkat ezektől a lényektől.

Mosquitoes and mosquito bites

Tudta?

A háztartásban annak ellenére megtalálhatóak a gyermekek bőrét irritáló anyagok, hogy Ön tisztán tartja azt. Ezek némelyike olyan mindennapi termékek összetevője, mint a szappanok, samponok és sok más termék.

A bőrallergia tünetei gyermekeknél

A bőrallergia tüneteit bonyolultak lehetnek és a gyermekeknél rendkívül rossz közérzettel járhatnak. Vakarási késztetést válthatnak ki, ami az irritációt okozó anyag tovább terjedését eredményezheti, sérülést okozhat a bőrön, vagy fertőzéshez vezethet.

A gyermeknél fennálló bőrallergia kiváltó okának meghatározására jó módszer, ha naplót vezetünk a bőr állapotáról. Jegyezzen le minden lehetséges irritáló anyagot és a feljegyzett információkat vitassa meg egy bőrgyógyásszal. Amennyiben az allergia közvetlen kiváltó oka nem könnyen meghatározható, szükség lehet, valamilyen allergia teszt elvégzésére a gyermeknél, például vérvételes, tapaszos, próbavégzéses, vagy Prick tesztes vizsgálatra. A bőrallergia egyes kiváltó okai igaz rejtélyt jelenthetnek, de ha tisztában van vele, hogy mi irritálja a gyermeke érzékeny bőrét, az rengeteg gyötrelemtől és aggodalomtól óvhatja meg Önt és gyermekét is.

Önt az alábbi cikkek is érdekelhetik

BŐRALLERGIA

Mi okozza a bőrallergiát?

A bőrünk védővonalként, úgynevezett „barrierként” szolgál, ami megóvja a szervezetünket az ártalmas elemektől. Ez a védővonal minden nap idegen anyagok millióival kerül kapcsolatba, - allergénekkel, szennyező-, és irritációt okozó anyagokkal - amelyek mindegyike önvédelemre készteti a bőrt.

Tudjon meg többet!

 

ROVARCSÍPÉSEK

Hogyan kezeljük a rovarcsípéseket?

A rovarcsípések által okozott viszkető duzzanatok a testünknek a rovarok által befecskendezett kémiai anyagokra adott válaszaként jönnek létre és rendkívül kellemetlenek lehetnek.

Tudjon meg többet!

 

SZÚNYOGCSÍPÉSEK

Mi történik a bőrrel szúnyogcsípés esetén?

A szúnyogcsípést követően a bőrben kiválasztódó hisztamin számos olyan feladatot lát el a szervezetünkben, amelyek a sebgyógyuláshoz és az allergiás reakcióhoz köthetőek.

Tudjon meg többet!