Szúnyogok

és

szúnyogcsípés

A szúnyogok a legidegesítőbb, csípő rovarok közé tartoznak. Nem valószínű, hogy magát a csípés pillanatát észrevesszük, de az azt követő tünetek (gyulladás és viszketés) nagyon kellemetlenek lehetnek.

Miért csípnek a szúnyogok?

A szúnyogok azért csípnek, mert a peterakáshoz szükségük van a vérben található fehérjékre. A szúnyogok csőszerű szájszerveiket használják a csípéshez, ezzel szúrják át a bőrt és szívják ki a vért. -Habár az áldozat nem veszít sok vért, a szúnyogok nyála irritációt okozhat a bőrben, ami kellemetlen érzést és vakarási reflexet válthat ki.

Miért vonzódnak a szúnyogok az emberekhez?

A legfőbb tényezők, amivel az emberek vonzzák a szúnyogokat:

  • Szén-dioxid: a szúnyogokat akár 50 méter távolságból vonzza az általunk kilélegzett szén-dioxid, amelyet érzékelnek.
  • A test melege és illata: a szúnyogok érzékelik a hőt és természetüktől fogva vonzódnak a magasabb testhőmérsékletű emberekhez. A szúnyogokat bizonyos testszagok és az izzadtság is vonzza.
  • 0-ás vércsoport:  a 0-ás vércsoportú embereket nagyobb eséllyel veszik célba a szúnyogok, mint az egyéb vércsoportokba tartozókat. Kutatások kimutatták, hogy a 0-ás vércsoportú embereket kétszer akkora eséllyel csípik meg a szúnyogok, mint a B-s vércsoportba tartozókat. Az A vércsoportot még a B-nél is kevésbé kedvelik.

Szúnyogcsípések - ártalmasak, vagy ártalmatlanok?

Szúnyogcsípés esetén a szervezet immunrendszere fenyegetésként érzékeli a szúnyog nyálát és válaszul önvédelmi reakciót indít el. Ez az önvédelem hisztamin kiválasztás formájában nyilvánul meg. A hisztamin a bőr irritáltságát, vagy gyulladását okozza, ami gyakran vezet kiütések kialakulásához. Kezelés nélkül a csípés jellemzően néhány napig viszket, majd a seb természetes módon eltűnik.

Szúnyogok és szúnyogcsípések

Szúnyogok és szúnyogcsípések

A szúnyogcsípések kellemetlen közérzetet okoznak. Miért csípnek? Mi történik a bőrrel a szúnyogcsípés során és mi okozza a késztetést, hogy vakarjuk a szúnyogcsípést?

Szúnyogcsípések és a viszketés

A viszkető bőr vakarása esetén a fertőzés, vagy a bőrgyulladás veszélye fokozódhat, mivel ez lehetőséget teremt a baktériumok számára, hogy bejussanak a sebbe. A vakarás és a bőr ezzel járó gyulladása pattanás-szerű kiütések (apró, duzzanatok a bőrön, amelyek gyakran viszketnek, égő érzést keltenek) kialakulásához vezethetnek. A gyermekek számára különösen nehéz lehet ellenállni a késztetésnek, hogy vakarják a viszkető bőrt, de fontos, hogy megelőzzük, hogy ezt megtegyék. Egy antihisztaminos kezelés segíthet enyhíteni az olyan tüneteket, mint a bőrviszketés.

Önt az alábbi cikkek is érdekelhetik

ROVARCSÍPÉSEK

Rovarcsípések

A meleg időjárás és a napsütés nagyszerű kültéri kalandokat tesznek lehetővé. Ismerje meg, mit tehet annak érdekében, hogy a szúnyogok, darazsak, méhek és lódarazsak biztosan ne tegyék tönkre a szórakozást.

Tudjon meg többet!

 

BŐRVISZKETÉS

A bőrviszketés okai

A bőrviszketés idegesítő lehet, de a fájdalomhoz hasonlóan a szervezet egyik eszköze is, hogy figyelmeztesse Önt valami veszélyről. Ismerje meg, mi okozza a viszketést, és, hogy hogyan kezelje azt.

Tudjon meg többet!

 

A NAP ÉS A BŐR

A nap és az Ön bőre

Sokak számára egy napsütéses nap ünneplésre ad okot - a nap az agyunkat arra ösztönözi, hogy szerotonint, a jó közérzetért felelős hormont termeljen, és arra készteti a szervezetet, hogy D-vitamint termeljen, ami elengedhetetlen a csontok fejlődéséhez. A napsütés jó, és elengedhetetlen, de bizonyos fenyegetést is jelent a bőr egészségére nézve.

Tudjon meg többet!